20-04-09

Politie uw vriend? Mag ik daar eens mee lachen?

Als ik dan nog  problemen had met ademhalen door mijn halve longontsteking (zie http://baby-thuisbij.skynetblogs.be/post/6910942/20-weken...), dan zijn deze ochtend de luchtwegen goed geventileerd.

We wonen hier nu vijftien maanden in het dorp. Wij zijn een deelgemeente van een grotere gemeente die het duidelijk niet begrepen heeft op zijn deelgemeentes.

Zo moeten wij het al veertien maanden doen met een onderbroken steenweg, dé belangrijke ader naar het centrum. Daar zijn ze aan het werken, en de termijn van die werken is al menigmaal in het kwadraat overschreden. We moeten nog steeds een tiental kilometer enkel rondrijden om naar het centrum te komen. Nabij dat centrum hebben ze ook de tweede belangrijke ader doorgesneden, zodat het verkeer verplicht is om deels in een éénrichtingsstraat te rijden en te slalommen tussen paaltjes en fietsers, als derde wegenwerk hebben ze deze middag nog een nieuwe toevoorader komende van, én gaande naar de  E40 doorgeknipt voor nog eens nieuwe werken. Deze werken worden op hun beurt geraamd op 3 weken, waarover de buurtbewoners het al laconiek over minstens 3 maanden hebben. Oh ja, en deze drie werken tegelijk in uitvoeren zijn nog maar die aan onze kant van de gemeente. Hierbij heb ik het nog niet wat er aan de andere kant van het centrum plaats vindt!

Er zit een fundamenteel probleem in de wegenwerken hier op de gemeente, en natuurlijk ligt de oorzaak, aldus de gemeente , steeds bij een ander.

Naast de wegenwerken, die op zich al enerverend genoeg zijn, wonen wij op een drukke baan met een maximum beperking van 70km/u. Niet geheel zonder trots kregen we laatst een update van tussenkomsten van de politie (via de gemeentelijke nieuwsbrief) met het aantal bekeuringen wegens hoge snelheden die hier zijn opgemeten. Niet dat er hier veel controle is, maar soit.

De hoogste snelheid die ze hier de laatste drie maanden hadden gemeten, bedroeg 147km/u! (terwijl het hier max. 70km/u was, remember).

Buiten hier driewekelijks à maandelijks eens te staan flitsen wordt er niets gedaan aan deze snelheidsduivels. Een geroutineerd steenwegrijder kent o.a. al de paar wagens waarover de politie beschikt, en is reeds op voorhand gealarmeerd. Is de controledatum gepasseerd, dan waant hij zich minstens drie à vier weken weer veilig in zijn snelheidsmisbruik.

De kinderen fietsen graag naar school, maar wij als ouder houden ons hart vast, omdat de smalle landweg, die ons huis rechtstreeks met de school verbindt, nogal kronkelt en de automobilisten zich niet houden aan snelheden en nauwelijks opletten op het extra grote risico dat fietsende kinderen met zich meebrengen. We wonen slechts (heen & terug) 5 km van de school af, maar in die afstand ben ik meer angstzweet kwijt dan op een gemiddelde achtbaan in Walibi.

De school zelf is enkel bereikbaar via een smalle weg die van het dorpsplein vertrekt. In de winter ligt die weg spiegelglad, omdat de school zegt dat die weg een gemeentelijk pad is, en de gemeente zegt dat de school verantwoordelijk is. Dus wordt er niet gestrooid en bij vorst duchtig gevallen. Ik herinner me het voorval van een jongen uit Yoni's klas die meteen naar de spoedopname  moest na een val op de neus.

En aan het einde van dat pad is er een fietsenrek, waar er twee siermuren de fietsen uit het zicht van het plein bergt. Eén van die twee muren brokkelt af, waarbij er bakstenen al van voor de paasvakantie los op de grond liggen. En als je weet dat er minstens 6 minuten zitten tussen het buiten komen van de kleuters, en het buiten komen van de scholieren, dan weet je ook dat er tijd genoeg is om iemand het hoofd in te slaan met wat er voor het grijpen ligt!

En nog: Wij wonen naast een handelspand dat nu al bijna een jaar leeg staat. We wonen in een halfopen bebouwing, die net aan dat pand grenst. Er ontbreekt in dat pand aan onze kant een venster waardoor het regenwater  aldaar naar binnen stroomt.  Daar hadden we al melding van gemaakt, bij de politie, maar die beweren niets te kunnen doen.

Het pand staat echter al een jaar leeg, waarbij we ook weten dat de electriciteit er is afgesloten. Wonen of handel drijven  in dat pand is dus onmogelijk. De politie komt hier wel  bij ons aanbellen om te vragen wie de eigenaar is. Wij weten het niet en zij kunnen het niet achterhalen omdat de administratie van deze dingen voor minstens twee jaar achterstand heeft. Ondertussen verstrijkt de tijd en kunnen wij met schade te maken krijgen, maar ja, ... de politie kan er dus niets aan doen... Enkel  als we opbrengen dat er weldra een klacht tegen verkrotting mogelijk is, zoals de gemeente het ook mooi vermeld op hun website, dan gaat er een lichtje branden. Iedere keer opnieuw... alsof het altijd de eerste keer is dat men dit te horen krijgt.

Dit alles geeft een knauw in het vertrouwen in 'onze arm der wet'.

En dat vertrouwen is nu zeker zoek. Zeker na mijn aanvaring deze ochtend met 'de politie - uw vriend'.

Bekijk eerst de foto's. We komen hier meteen op terug.

parkeren

parkeren3

parkeren4


parkeren2

Gezien?

De school ligt op het dorpsplein, die een poos geleden een 'total make-over' heeft gekregen. Hierbij werd besloten om het plein verkeersvrij te maken. Naast het kerkhof zijn er een twintig-tal parkeerplaatsen aangelegd, en op de steenweg om de hoek zijn er twee stroken waar men ook kan parkeren.

Naast het plein (zie foto 1 en 2) loopt er ook een strook, op de steenweg is er een extra strook voorzien in het midden van de baan (foto's 3 en 4). Ouders die hun kinderen naar school brengen, of ophalen (mezelf incluis), parkeren vaak noodgedwongen op deze stroken. Onze kinderen gaan sedert september hier naar school, en nog nooit heeft er iemand me dit verboden. Het spreekt voor zich dat in totaal amper dertig parkeerplaatsten veel te weinig is om 350 kinderen naar school te brengen, of van school te halen. Hierbij moet gezegd dat de parkeerstroken aan weerskanten van de steenweg zo wie zo al worden ingenomen door het onderwijzend personeel van de school zelf, dus die tellen niet mee als potentiele parkeerplaats.

Deze ochtend parkeer ik als altijd, nietsvermoedend, in het midden van de baan op de steenweg. Meteen krijg ik een politieagent achter mij die begint te roepen dat ik moet door rijden. Ik roep terug dat ik de kinderen naar school moet brengen en dat ik geen andere parkeermogelijkheid heb.

Hij roept van de overkant  van de straat dat ik mijn verkeersregels niet ken en eist dat ik onmiddellijk vertrek. Hierop maan ik de kinderen aan om terug in de auto te gaan zitten, dat ik moet maken dat ik weg kom. De agent, blijkbaar nog niet uitgebriest, roept dat ik mijn paspoort moet geven omdat ik ga bekeurd worden wegens verkeerd parkeren en smaad, omdat ik hem zou genegeerd hebben. Ik was verdomme gewoon tegen de kinderen aan het zeggen om terug in te stappen!

En toen hij aan de auto aankwam, beet hij me toe "je hebt toch wel een rijbewijs hé".

Ik heb hem gezegd dat ik niets geef, dat ik in stap en ergens anders ga parkeren, en dat ik geen tijd had voor die spellekes omdat de school zou beginnen. Ik voegde er nog aan toe dat ik het belangrijker vind dat de kinderen tijdig op school zijn.

Bij het wegrijden zag ik in mijn achteruitkijkspiegel dat hij mijn nummerplaat noteerde.

Ik ben in een gaatje kunnen gaan staan wat verderop, waarbij hij nog eens naast de auto kwam staan, weer neuten over dat ik mijn verkeersregels niet ken, waarop ik hem vroeg waar de gebodsborden staan die aantonen dat men er niet mag parkeren!

"Verhoogde berm, ooit van gehoord?" kreeg ik te horen.

Bekijk de foto's nog eens, en ik nodig u uit om naar het onderdeel 'verhoogde berm' op deze website te gaan kijken:http://www.gratisrijbewijsonline.be/rijbewijsA3deel20.htm

Maar de flik gaf niet af, klampte mij opnieuw aan toen ik terug was van school. Ik startte de motor, en hij stond plots weer naast mijn deur. Dus ik ben uitgestapt en heb echt van me afgebeten. Iedere keer als ik wat zei, antwoordde hij met "ach mens". Het was me opeens dik te veel. Ik heb hem gezegd dat, als ik géén naam weet, ik tenminste nog 'meneer' of 'mevrouw' zeg, en dat 'mens' gebrek is aan respect voor de burger. Ik heb hem ook gezegd dat ik zijn naam ook wel  wou weten, dat hij zich maar moest legimiteren  en dat ik wel had gemerkt dat hij mijn nummerplaat had genoteerd. En dat ik mijn rijbewijs heb van 1993 en me niet de les wil laten spellen, zelfs niet door een politieman in functie. Hij beet me toe dat hij zijn rijbewijs al veel langer had, waarop ik hem terug zei dat hij zichtbaar ook een pak ouder was dan ik.

Kijk hé. Ik ben leeuw van sterrenbeeld, wie mij aanvalt, mag een aanval terug verwachten! Ik sla mij klauwen uit en dan is het om te raken! Ik laat mij niet op mijn kop zitten!

En dan heb ik al mijn grieven eruit gespuwd. Dat de politie zich beter zou bezig houden met de veiligheid rond de school, dat dat al veel minder autoverkeer zou met zich meebrengen, dat de gemeente beter werk zou maken om alle werken af te werken i.p.v. de kleine man weg te pesten die zijn kind veilig op school wil krijgen, dat ze beter actie zouden ondernemen naast ons deur dat dat raam hersteld wordt, ... en dat het mij niks kon schelen dat ik hier twee boetes aan zou overhouden want dat ik nu wel mijn gedacht had kunnen zeggen en uiten hoe brutaal ik hem vond!

En dan plots keerde die! 'Hij had niet gezien dat ik tegen de kinderen had gesproken en dacht dat ik hem bewust negeerde in zijn orders'. Ik vertelde hem dat ik mijn kinderen onmogelijk op straat kon laten staan terwijl ik weg reed, dat ik zo geen moeder ben! Hierop kreeg ik excuzes en verzekerde hij me dat ik geen bekeuringen  zou krijgen, dat hij enkel mijn nummerplaat had genoteerd om op te zoeken wie ik wel was. En hij had orders van boven gekregen dat die zones  verkeersvrij moeten blijven, en gaf te kennen dat hij daar ook niet zo gelukkig mee was.

Hij mag er dan geen werk van maken, ik doe het wel door het hier op de blog te zetten.


17:31 Gepost door Cindy in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: verhoogd, parkeren, boete, politie, berm |  Facebook |

Commentaren

Oeioei, ik weet niet of ik ooit nog iets ga durven zeggen of schrijven tegen u :-))))
Je was precies echt wel kwaad hé. Ik begin nooit meer tegen de politie, want als ik de pech heb het aan de stok te hebben met een niet al te slimme (zijn er andere ?) dan verlies ik ook mijn kalmte. Met smaad aan de ploitie tot gevolg. Nooit iets van gekomen, want ik heb de minnelijke schikking niet aanvaard, het voor de politierechter laten komen en die heeft mijn argumentatie aanvaard. Zonder advocaat hé, ik kan dat beter zélf uitleggen. En ik hoef mezelf niet te betalen.

Gepost door: Geert | 20-04-09

Je hebt lef ! Maar ergens heb je wel een punt. Bij ons in het dorp, was er na de heraanleg, vlak aan de school, amper nog een parkeerplaats beschikbaar. Een extra breed fietspad, een gigantisch breed voetpad, maar parkeerstroken, ho maar, niks daarvan. Nu pleit ik ook voor veilig fietsen en een degelijk voetpad, maar je kan overdrijven. En ze willen allemaal maar de auto bannen. Hier in het dorp kreeg je van de schepen v mobiliteit dat iedereen z'n kinderen maar per fiets naar school moet doen. Wel leuk voor de werkende ouders die op weg naar het werk eerst nog hun kinderen willen afzetten. Zie je die al de fiets pakken, kinderen afzetten, vervolgens terug naar huis en dan deze keer de auto pakken. Of laat je kinderen maar door de grootouders afhalen aan school. Moeten die mensen dan de fiets nemen en van 2 dorpen ver komen. Het beleid hier wordt uitgemaakt, door oenen die er niks vanaf weten en die zelf vlakbij hun werk wonen en wel voor alles de fiets kunnen nemen. In plaats van rekening te houden met anderen. Het gevolg is nu dat het hier één verkeerschaos is als de school uit is. Iedereen zet z'n wagen op de straat en blokkeert de rijweg. Gelukkig heb ik er nog geen boete gekregen, maar als ik 'n agent moest gezien hebben, die kreeg ook z'n vet hoor. Ik ben blij dat m'n kinderen ondertussen weg zijn uit die school.

Gepost door: stefanie | 20-04-09

De commentaren zijn gesloten.