22-11-06

Met mijn complimenten!

Door omstandigheden is het gisteren niet gelukt om een verslagje te plaatsen op de blog. Onze blije thuisbij was onverdiend even werkloos, maar mag nu weer volop zoemen door de wondere wereld van het internet, om tot bij u te komen. Alvast tot morgen!i99665468_1454_2

imagesIk weet nooit hoe precies te reageren bij complimenten.

Als er iets is wat mij doet blozen, doet zwijgen, dan is het wel een compliment.

wowZo krijg ik uit de directe omgeving vaak reactie op deze blog. Niet zo veel mensen die mij kennen zijn wel degelijk op de hoogte van deze blog, maar eenmaal ze er weet van hebben, krijg ik enkel positieve reacties. Maar hoe reageer je er op, zonder enige allusie van een dikke nek op te werpen, hoe breng je over dat je het echt apprecieert dat er een positieve feedback wordt gegeven? De grens tussen beiden ligt moeilijk, een compliment geven is makkelijker dan krijgen, waarom is dat dan zo?

Dat doet me toch stilstaan bij de mens. Zitten wij dan allemaal zo negatief in elkaar dat, als we iets goeds over onszelf horen, wij dichtklappen en niet weten hoe ons erop de gedragen?

wowZelf zijn we de eerste om iemand positief te bekrachtigen, een schouderklopje te geven, om een compliment uit te delen. Het lijkt echter dat er een wereld ligt tussen het geven, en het krijgen ervan.

Actrice Adelheid Roosen beschreef eens treffend het probleem waarmee een compliment de ontvanger kan opzadelen: ‘Je moet eens op een compliment zeggen: ‘Bedankt, dat vind ik ook. Ik vind het rete-goed. Ik heb het knap gedaan.’ Moet je eens kijken wat er dan gebeurt. Want DAT was niet de bedoeling. Jij moest gewoon weer als een dweil op je stoel zakken en zeggen: ‘O, wat leuk, bedankt, hi, hi, nou ik doe ook maar wat’.’

Het citaat van Adelheid Roosen is opgenomen in ‘Als ik jou toch niet had’. De taal van complimenten van taalvorser Agnes Verbiest. Maar zo onomwonden bevestigend als Roosen ‘mag’ je op een compliment niet reageren: complimenten geven en ontvangen is impliciet gebonden aan conventies. Om er meer over te weten te komen beveel ik u het boek aan.

vsh0061lZo heb ik gelezen over een school in Nederland die werkt met een complimentendoos. Zo’n beetje alles wat goed is en goed gaat wordt genoteerd en gedoneerd in de doos. Op die manier leren de kinderen die zichzelf wat minder vinden dan een ander, ook dat ze een waarde hebben, iemand kunnen zijn om naar op te kijken of leren ze onder ogen zien wat er juist zo leuk aan hen is.

goed gedaanDe beste manier om een compliment geven nog niet gevonden? Complimenten geven moet volgens deskundigen aangeleerd worden.Hoe moet u uw affectie tonen aan mensen die u graag ziet? Door het hun te zeggen, zeker, maar ook door hen in detail uit te leggen wat u precies in hen waardeert. Complimenten zijn voedsel voor de ziel. Zonder aanmoediging en waardering kunnen we immers niet leven.

text_and_quotes_139Maar hoe dan juist reageren op die complimenten?

Luister aandachtig, laat het complimentje tot je doordringen, laat merken wat het je doet en bedank tenslotte de gever.

Ik begin alvast met oefenen.

mban1180lTot slot nog even dit: hoe meer u openstaat voor complimenten, hoe meer u er zult krijgen… en hoe meer u ze verdient. We krijgen hier immers een positief sneeuwbaleffect! Doe dus alles om die positieve mentaliteit aan te kweken!

Succes, ik merk al dat u goed bezig bent!flower1

Ga gerust hier even langs:

http://taalschrift.org/reportage/000753.htmlwow

17:16 Gepost door Cindy in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: complimenten, reageren, blozen, reactie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.